четвъртък, 28 януари 2010 г.

Мотивация на служителите по време на кризата

„В момента компаниите имат един приоритет – да оцелеят. В резултат на това те освобождават много служители, но в близко бъдеще отчаяно ще се нуждаят от хора”, убеден е Питър Хаан - президент на European Аssociation of Рeople Мanagement (ЕАРМ). Целта на Европейската асоциация е да подпомага своите национални членове чрез проучвания на ситуацията в отделните държави, да предлага решения и съвети на различни проблеми, както и да се обменя информация за най-добрите практики. Питър Хаан беше в България за годишната среща на Изпълнителното бюро на European Аssociation of Рeople Мanagement (ЕАРМ) по покана на Българската асоциация за управление и развитие на човешки ресурси (БАУРЧР).
„Компаниите отново ще имат отново нужда от квалифицирани хора. За това те трябва да изграждат своят имидж и да бъдат атрактивни работодатели. Особено важно е как те са се държали по време на кризата”, смята Питър Хаан. Той е убеден, че хората помнят действията на различните работодатели и биха отказали след време да работят в дадена фирма, ако тя има лош имидж. „Мотивацията на служителите е изключителна важна в момента. Това разбира се може да се постигне по различни начини”, категоричен е президентът на ЕАРМ. Неговите наблюдения показват, че младите хора не се интересуват от доживотна кариера, която след 45 години ще им донесе добра пенсия. „Те искат да се учат от опита си, да имат възможности за обучение, търсят развитие. Проекти, в които самите те да могат да добавят стойност и да кажат: „Виж какво съм постигнал!”, обясни президентът на ЕАРМ.

По думите му вече има сигнали, че като цяло Европа е преминала през най-лошия период, но възстановяването на всички нива ще отнеме много дълго време - по-голямата част от това десетилетие. В момента Азия се възстановява много бързо и по-специално икономиката на Китай, а когато ръстът в една икономика е много голям, това води след себе си до увеличение на инфлацията и заплатите. Балансът, който трябва да се търси, е ръст, но контролиран.

Според Питър Хаан големият проблем на Европа е, че е цените на произвежданите тук стоки са твърде високи. „Когато потребителите купуват дадена стока, те невинаги се интересуват къде е произведена, а колко струва и отговаря ли на техния бюджет”, обясни той. А цените на произведените в Европа продукти са високи и защото заплатите, които съставляват основна част, са високи. Според него замразяването на възнагращденията би могло да бъде решение, ако компанията остане конкурентноспособна и успее да предложи по-добра цена. В Холандия например е имало споразумение преди години за замразяване на заплатите, а правителството е върнало част от средствата в бизнеса, като е намалило данъците. Това действие, което е било резултат от диалог между всички въвлечени страни, се е оказало конкурентно предимство за страната на лалетата. Подобно действие понякога може да се окаже по-добрият вариант пред този хората да стачкуват, за да изразяват несъгласието си.

Друга мярка, която в момента се обсъжда в много държави, е увеличаването на годините за пенсиониране от 65 на 67, тъй като работещото население поема всички разходи за възрастните хора. Дори и намаляването на заплатите понякога е решение. „Ако изборът е или да затворим и всички да останат на улицата, или всички да работят срещу 15 % по-ниски заплати? Аз смятам, че вторият вариант е по-добър”, каза още Питър Хаан.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB