сряда, 27 януари 2010 г.

Най-много проститутки в ЕС от Румъния и България

Румънки (12%) и българки (7%) са най-много сред жените, проституиращи в държавите от Европейския съюз според доклад, цитиран от "И Ю обзървър" (euobserver.com).

Данните са от доклад на базираната в Амстердам фондация "Тампеп" ( tampep.eu), която се занимава със защита правата на проституиращите имигранти.

През 2006 г. в държавите от ЕС най-много са били проститутките от Русия и Украйна.

"Най-съществен фактор за тази промяна изглежда е разширяването на ЕС, след което на хората от новите страни в ЕС вече не са им необходими визи за пътуване в чужбина", е посочено в доклада.

В документа е отбелязано, че докато в западните държави от ЕС между 90% (Испания) и 61% (Франция) от проституиращите са имигранти, то в бившите комунистически страни между 98% (Словакия, Румъния и България) и 66% (Полша) са местни граждани.

Неотдавна белгийския Център за равните възможности и борба срещу расизма обяви, че трафикантите на хора се професионализират и адаптират към действията на полицията.

Центърът отбеляза недостатъците в международното сътрудничество, появило се с разширяването на ЕС.

"Престъпните мрежи използват правото на тримесечен престой за гражданите от новоприетите страни в съюза, за да ги експлоатират", се казва в доклада.

Според брюкселския в. "Соар" българските мрежи за проституцията използват т.нар. компаньонки-мадам. Бивши или действащи проститутки, те контролирали другите проститутки и така давали възможност на сводниците да не се излагат на показ. В случай на изчезване на някое момиче, те предупреждавали шефовете на мрежи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB