сряда, 27 януари 2010 г.

Световната икономика се възстановява по-бързо

Световната икономика се е възстановила по-бързо от очакваното от рецесията, смятат от Международния валутен фонд (МВФ). Ръководството му обаче предупреди, че поддържането на икономическия растеж в периода след кризата ще бъде по-сложно заради разминаването, което се наблюдава между развитите и развиващите се страни.

От МВФ вече очакват световната икономика да нарасне с 3,9% през 2010 г., което е повече в сравнение с октомврийската прогноза на фонда за икономически ръст от 3,1 на сто. Перспективите за 2011 г. са още по-светли и сочат за увеличение на световния брутен вътрешен продукт с 4,3 на сто, предаде WSJ.

Експертите на МВФ определят развиващите се страни като двигател на световния икономически растеж, след като ефектът от стимулите на правителствата и централните банки отшуми. Слабото потребление и трудно достъпното кредитиране в някои от големите развити страни обаче може да затрудни тяхното възстановяване, допълват от фонда.
Повечето развити икономики ще се развиват бавно тази година, смятат от МВФ, като за тези страни се очаква икономически растеж от 2,1% през тази година и 2,4% през 2011 г.

Междувременно вътрешното потребление в много от развиващите се страни ще генерира относително силен икономически растеж в тях от 6% през тази година и още 6,3% през 2011 г.

Централните банки могат да си позволят да поддържат ниски лихвени проценти през тази година, като се очаква инфлацията да остане ниска, а безработицата да бъде висока за известен период от време.

Ключов риск за перспективите пред световната икономика през тази година е прибързаното изтегляне на мерките за подкрепа на икономиката, предупреждават още от МВФ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB