четвъртък, 7 януари 2010 г.

Икономиката се съживява.

Българската икономика се съживява, като индикация за това е постепенният ръст на цената на ресурсите у нас.
Това коментира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Симеон Елазаров в интервю за БНР.

Ресурсите полека-лека започват да повишават цените си. Металите са едни от тези най-важни ресурси за бизнеса, наред с енергоносителите и при тях се наблюдава повишаване на цените в световен мащаб.

В България търговията с метали е доста ограничена. На борсата се търгуват главно скрап, отпадъци и т.н. и малко строителни материали, но тенденцията е към поскъпване на всички ресурси, включително и металите.


То ще бъде постепенно, няма да бъде пиково, но трябва да сме готови за това, тъй като съживяването на бизнеса ще поиска повече ресурси и по този начин ще дигне тяхната цена, каза Симеон Елазаров.

Според него въпреки поскъпването на тока и горивата, не се очаква повишение в цените на основните хранителни стоки.

Хлебното зърно е най-слабо търгувано на борсата, съобщи Елазаров преди официалния отчет за борсовата търговия през 2009 г.

Преди два дни стана ясно, че прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за глобалния икономически растеж почти сигурно ще бъдат преразгледани към повишение, тъй като
светът започва да се възстановява по-бързо от очакваното от най-тежката рецесия от няколко десетилетия.

 Първият заместник-управляващ директор на МВФ Джон Липски посочи, че нарастващият оптимизъм ще проличи при преразглеждането през януари на Световните икономически перспективи на Фонда, които бяха публикувани през октомври.

Тази година започна на фона на всеобщ, но умерен, оптимизъм за глобалните икономически и финансови перспективи, посочва Липски на уебсайта на МВФ.

Подобрените перспективи са очевидни в икономическите данни, в представянето на финансовите пазари и в преразглеждането към повишение на икономическите прогнози, каза Липски.

През октомври МВФ прогнозира, че световното икономическо производство ще се увеличи с 3,1% през 2010 г., след като през 2009 г. се сви с 1,1%.

Според прогнозите брутният вътрешен продукт на богатите държави ще нарасне с 1,3%, докато развиващите се и нововъзникващите пазарни икономики ще отчетат икономически растеж от 5,1% през 2010 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB