неделя, 10 януари 2010 г.

В САЩ първият банков фалит за тази година

Щатските регулатори затвориха в петък първата банка за тази година - Horizon Bank в Белингам, щата Вашингтон, слагайки начало на очакван пик на фалити на малки банки в страната тази година, съобщи Ройтерс.

От Федералната корпорация по депозитно застраховане в САЩ (FDIC) казват, че Horizon Bank е имала активи на обща стойност приблизително 1,3 млрд. долара и депозити за общо 1,1 млрд. долара към 30 септември.

Очаква се затварянето на банката да струва на фонда за застраховане на депозити на FDIC 539,1 млн. долара. 18-те клона на Horizon Bank ще отворят отново от събота като клонове на Washington Federal Savings and Loan Association.

Малките местни банки в Щатите са изправени пред постоянен натиск заради влошаващото се състояние на заемите, много от които са свързани с неуспешни проекти за бизнес имоти.

Миналата година регулаторите в страната затвориха 140 банки, най-големият брой от 1992 г. През 2008 г. са били затворени 25 банки и едва три през 2007 г.

Председателят на FDIC Шийла Беър заяви по-рано, че фалитите ще достигнат пик през 2010 г. и след това ще започнат да се стабилизират. Прогнозата на Федералната корпорация е за периода от 2009 г. до 2013 г. разходите за затворените банки да достигнат общо 100 млрд. долара.

Фалитите пресушиха фонда за застраховане на депозити на агенцията, но тя наскоро събра около 45 млрд. долара, като накара банките да предплатят застрахователните си премии към нея за три години напред. Регулаторът увеличи бюджета си за тази година с 56%.

От FDIC очакват балансът на застрахователния фонд да остане отрицателен до 2013 г., но посочват, че имат достъп до достатъчно средства, включително възможност да се възползват от кредитна линия на стойност 500 млрд. долара от финансовото министерство.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB