четвъртък, 7 януари 2010 г.

7 хранителни гряха при бодибилдинга!

Ако правилната тренировка  е половината от качването на мускулна маса, избягването на хранителни грешки е другата половина. А новаците дават ухо на всякакви съвети, които често не струват и една стотинка, нещо повече - те са крайно объркващи. Които са 7-те най-чести грешки при фазите за релеф и тяхното решение?

1.Не намалявайте калориите твърде много. Приемът на по-малко калории от необходимото създава енергиен дефицит и топене на мазнини. Но рязкото им орязване забавя метаболизма и създава трудности при търсенето на релеф.
   Решението: намаляването на калориите да е умерено - 10-процентен спад в обшия калориен прием е достатъчен. Билдер, приемащ 3000 калории, във фаза за релеф трябва да забележи резултати - като запази мускулната маса и нивото на метаболизма - при прием на 2700 калории дневно.

2.Не приемайте лековерно мита за многото протеин. Иатината е, че когато намалявате калорийния прием,трябва повече протеин. Излишният се изгаря за гориво, предпазвайки от загуба мускулите във фазата за релеф. В този период трябва да се взема допълнително протеин, но мнозина билдери стигат до смешни крайности.
   Решението: във фаза за релеф протеинът не трябва да е повече от 3,3 г за кг тегло, иначе най-вероятно ще се отложи като подкожна мазнина. 80-килограмов билдер няма да има полза от прием на повече от 265-270 г за кг протеин.


3.Не се страхувайте от въглехидратите. Те са и приятел, и враг. Те градят мускули , създавайки проинсулиново състояние, но пък повечето инсулин пречи за топенето на мазнините. Последното навежда мнозина на мисълта за нисковъглехидратна диета. Когато въглехидратите са малко, тялото топи мазнини за гориво, но при прием на твърде малко въглехидрати заедно с мазнините се топят и мускули.
   Решението: Смятайте за нисковъглехидратен прием 2,2 г въглехидрати за кг тегло - достатъчно за топене на мазнини, но не чак толкова, че да се губят и мускули. Ако тежите 80 кг, ви трябват поне 180 г въглехидрати дневно.

4.Не пренебрегвайте времето за прием на въглехидратите. Правилно е да разпределите общия въглехидратен прием в 5-6 хранения, но профибилдерите твърдят, че приемът им в последното хранене за деня препятства максималното топене на мазнините.
   Решението: Изхвърлете въглехидратите от него,а  яжте повече от тях на закуска и след тренировка. Сутрин по-голямата част от тях се отлагат като мускулен гликоген, а не като мазнини заради намалелите гликогенови запаси и засилена инсулинна чувствителност. Въглехидратите след тренировка пък изграждат мускули, а не мазнини.

5.Не стигайте до крайности в диетата. Многото серии и чести тренировки могат да стопят мускулите. Същото се отнася и за диетите. Когато те са нонстоп, метаболизмът спада и постигането на релеф става проблемно.
   Решението: приложете във фазата за релеф подход "4 дена със/1 ден без" - 4 дена стриктна диета с по 2,2 г за кг въглехидрати и без тях в последното хранене за деня. На 5-ия ден си дайте почивка - рязко качете въглехидратите до около 6,5 г за кг тегло.Така не само ще имате повече енергия, но и ще избегнете забавяне на метаболизма.

6.Не прекалявайте с ефедрина. Най-добрите суплементи за топене на мазнини са на базата на ефедрин/кофеин, но мнозина правят грешката да започнат приема им твърде рано преди състезание и не могат да определят до каква степен те са ефикасни. Дали топенето на мазнини е от тях, дали от диетата, и ако е от комбинацията между тях, коя част е заради суплемента?
   Решението: запазете този продукт за последните 6 седмици преди състезанието, за да продължи да се топи мазнината от "заспали" групи като квадрицепси при жените и гръб при мъжете.

7.Не прекалявайте с кардиото. Двата главни пътя към релефа са прием на по-малко калории и изразходване на повече чрез аеробика. Но въпреки, че тя е ефикасна, когато е твърде много, може да причини спад на тестостероана, което пречи да засържите маса. Още нещо: мнозина погрешно смятат, че час-два аеробика дневно са гаранция за топене на мазнини. Освен че тестостеронът спада, многото аеробика причинява метаболична адаптация - тялото се опитва да скрие и задържи мазнините точно както при свръхдиетата.
   Решението: аеробика не повече от 30-40 мин 4 пъти седмично трябва да е достатъчна за топене на мазнини без спад на тестостерона или метаболична адаптация.
                                                                                                                                Крис Айсето

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB