неделя, 3 януари 2010 г.

Малките неща изяждат парите ни.

Има много малки разходи, които не смятаме, но се трупат и в крайна сметка ако ги следим и смятаме ще се окаже, че могат да са един добър източник на пестени в настоящите тежки времена. Или както се казва малките камъчета могат да обърнат колата. Ето и някои от тях.

1. Разходи за такси и комисиони на брокери.


Повечето от хората, които четат тази статия най-вероятно търгуват на борсата.

Някои със спекулативни цели просто за допълнителни доходи, други с цел да си защитават спестяванията (цел, която е трудно да се следва през последните три години).

Колко от вас обаче, реално следят и си правят сметка какви са таксите и комисионите които плащат за това удволствие. Да не говорим, ако имате сключени репо-сделки, където в момемнта лихвите са меко казани „убийствени", в момент когато капитала е ценен. Знаете ли какви са таксите ви при местене на портфейла ви в друг посредник?


2. Такси по електронни абонаменти.

Регистрирането за услуги по интернет никога не е било по-лесно. Живеем в информационно общество. Също така обаче, никога не е било по-лесно да плащате за нещо, което вече може би не ползвате.

Много услуги автоматично се подновяват, ако изрично не сте упоменали, че ги спирате. Особено такива, за които плащате по електронен път. Възможно е дори да ви се трупат такси по така наречени промоции, които сте получили и които сте ползвали еднократно.

3. Кредитни карти.

Кредитните карти изглеждат един от най-добрите и лесни източници на финансиране в момента, когато банките почти са замръзили обичайната си дейност по кредитиране.

Знаете ли обаче, какви са им таксите и лихвите по кредитите. А това, че ако закъснеете с един ден да платите, или не ви стигнат наличните средства да покрият лихвата ви, таксите са жестоки?

Ако не знаете проверявайте си по-често извлеченията. Има още много други хитринки, от които издателите на кредитни карти се изхранват. Например изпращане на SMS за покупката не ви е безплатно.

Направете 100 покупки на месец и това може да ви струва да кажем 20 лева. По 12 месеца, това си е добра сума.

4. Такси по отписване.

Много компании предоставящи услуги, представят промоции и бонуси при регистриране. Някъде с дребен шрифт обаче, е написано, че можете да дължите такса при отказване от услугата, която сте ползвали промоционално.

5. Дебитните карти.

Банките мислят и измислят все по-нови и нови начини да събират такси. Последния хит да компенсират своите разходи е увеличаване на таксите по тегления на ATM-устройства.

Запознайте се какви са те, защото да не се окаже, че ако си теглите заплатата например на по 20 лева, ще трябва да платите 200 лева за това удоволствие.

6. Допълнителен разход за марката.

Това е изключително популярно. За това, че си купувате позната от теливизионните реклами марки вие най-вероятно си плащате за това удоволствие.

Особено в сила е това за фармацевтичния сектор, където известните и популярни марки са в пъти по-скъпи от техните генерични аналози например. Голяма част от този разход е заради патента на компанията която има върху определена марка медикамент.

7. Пазаруване на едро.

Всички знаем, че когато купуваме по-големи количества ни излиза по-изгодно. За съжаление и маркетолозите знаят, че знаете.

Вече във все повече случаи си купувате по-големи количества от определени продукти (които дори не е сигурно, че ви трябват), на често дори и по-висока цена. Понякога пък си купувате два продукта в едно, при положение, че втория със сигурност не ви трябва.

8. Евтините неща.

Тук два лева за сваляне на песен, там 2 лева за SMS, изглежда евтино. Накрая обаче, сумата може да е набъбнала до едни доволно големи размери.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB