неделя, 6 декември 2009 г.

Договорът Бургас - Александруполис е неизгоден.

Подписаният договор за петролопровода Бургас - Александруполис е неизгоден за страната ни и не защитава нейните интереси, заяви премиерът Бойко Борисов в Бургас.

"Сега, тук и на общинските съветници обяснявам, че ще публикуваме договора, за да видите, че в него няма клаузи, които позволяват на някоя от страните да се оттегля.

Вече позицията ни е ясна, че този петролопровод е проблем за екологията на региона", каза Борисов.

За другите две държави това е много важен договор.
Русия си продава петрола с нейни танкери и печели от това. Гърция все едно получава извор на петрол в Алексадруполис, преработва го, кара го с нейни танкери и тя печели от това, каза Борисов.
На въпрос възможни ли са технологични корекции в договора, премиерът отговори, че са положени старания да се направят такива корекции и по време на срещите в Гърция през ноември, където бяха президентът Георги Първанов и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Разговаряме с другите две държави - Гърция и Русия, но за съжаление, когато е подписван този договор е подписан така, че само България може да бъде неизправна страна по него, допълни Борисов.


"Аз съжалявам, че той беше наричан енергиен проект и е включен в общия пакет. Тогава, знаете, всички се хвалеха - голям шлем - малък шлем. И на практика са обвързани договорите.

Е, вярно не юридически, но когато сядат да преговарят с нас и на други теми, всяка държава казва: "Чакайте сега, Вие не можете да се отказвате току-така от подписани от правителството договори. И в самия договор, аз ще ви го пусна да го видите, няма такива клаузи, които позволяват някои от страните да го напусне", каза още премиерът.

Той подчерта, че стремежът е да бъде променен така договорът, че да е изгоден и за България.

Борисов бе в морския град, за да дари на града, по случай празника на Бургас Никулден, частица от Светия кръст.

"Да пожелаем на всички рибари, моряци, банкери, да са живи и здрави!

Когато потъна корабът "Ванеса" и моряците се издавиха, един оцеля и в джоба му имаше икона на Св. Никола.

Това за някои може да е случайно, но за мен не е. Нека на такъв хубав ден да дарим тази света частица", каза Борисов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB