четвъртък, 10 декември 2009 г.

Барак Обама прие нобеловата награда за мир.


Президентът Обама, главнокомандващ на водеща нация официално получи Нобеловата награда за мир в Осло.
Той заяви, че неговите постижения са незначителни в сравнение с тези на някои от предишните лауреати и отбеляза, че "целта е мирът, но войната понякога е необходима и оправдана".
Обама бе обявен за носител на наградата през октомври заради "усилията му да укрепи международната дипломация и сътрудничеството между хората", но новината предизвика полюсни реакции. Решението на Нобеловия комитет бе критикувано като неуместно, тъй като САЩ участват в конфликтите в Ирак и Афганистан, а Обама е върховен главнокомандващ.
Церемонията по награждаването в норвежката столица се проведе дни, след като Обама обяви, че изпраща още 30 000 американски военнослужещи в Афганистан.

Обама заяви, че съпътстваните от насилие конфликти няма да бъдат изкоренени "през нашия живот" и държавите понякога ще трябва да прибягват до военни средства, за да защитават своите граждани.

"Хитлер не можеше да бъде спрян без насилие. Преговорите не могат да убедят лидерите на Ал Каида да свалят оръжието", посочи американският президент.

Обама каза още, че това което различава САЩ от нейните врагове, е вярата и привързаността на страната му към моралните стандарти и по време на война.

Обама е третият действащ американски президент след Теодор Рузвелт и Удроу Уилсън, който е удостоен с високото отличие. Джими Картър също получи Нобелова награда за мир, но двайсет години след като напусна Белия дом.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB