събота, 19 декември 2009 г.

КАТ: Весели празници и внимавайте в картинката!


В навечерието на коледните празници МВР разпространи правила за безопасно шофиране. Ето и част от тях:

- Не рискувайте, ако автомобилът ви е с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг.

- Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

- Преди пътувания с автомобила - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време.

- Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.

- При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.

- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила.

- Ако водачът, който ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка.

- При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел.166 за вземане на допълнителни мерки.

- Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохол, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

- Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB