сряда, 23 декември 2009 г.

Новото лекарство - музиката!


Музиката може да въздейства като лекарство, твърди германският професор Ханс-Йоахим Трапе. Класическата музика има най-голяма лечебна сила, казва той след изследвания в университетската клиника в гр. Херне, близо до Бохум в провинция Рур.

Най-добре се лекуват депресии, страхови неврози, заболявания на сърдечно-съдовата система и смущения в кръвообращението.

Произведения на велики композитори помагат и при болки, при стрес, при смущения в съня и също така влияят добре на имунната система, твърди професорът.

Класическата музика е в състояние да подейства положително на способността за концентрацията, на паметта, креативността и активността.

Разбира се, има и хора, чиито нерви се късат, когато чуят изпълнение на симфоничен оркестър. За тях изследователят препоръчва поп, рок и "амбиент" музика за медитация. Такива изпълнения успяват да подействат стимулиращо при умора.
Подобно е влиянието и на стила латино, който успява да повиши настроението.


Никакъв лечебен ефект според проф. Трапе нямат техното и хевиметъла. Те по-скоро могат да са вредни за хора с проблеми с кръвното налягане.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

©2009 SNOWMUZIC | by TNB